Fundatia Pro Patrimonio a dat startul campaniei de strangere de fonduri pentru finalizarea lucrarilor de salvare si restaurare a Casei Enescu din Mihaileni, prin care aceasta va deveni un centru de excelenta in studiul muzicii clasice.
George Enescu (1881 – 1955) este cel mai cunoscut compozitor roman de talie internationala. Casa lui din Mihaileni (Romania), unde a muncit si compus, a fost construita de bunicii sai materni intre 1775 si 1830 si reprezinta o expresie a arhitecturii traditionale din prima jumatate de secol 19. Academia va imbina componenta memoriala cu functiunea educationala, iar o parte importanta a proiectului va avea ca focus comunitatea locala, implicand copiii din acea zona. Academia va genera o oportunitate culturala si educationala intr-o zona care are nevoie de revitalizare, langa granita dintre Romania si Ucraina.
Incepand de pe 21 octombrie 2015, timp de 30 de zile, orice iubitor de patrimoniu si istorie culturala poate sustine aceasta cauza. Anul trecut, Pro Patrimonio, alaturi de OAR, a inceput interventia de urgenta pentru salvarea sa. Cu ajutorul comunitatii locale si a unor donatori individuali, cele doua organizatii au desfasurat o campanie de strangere de fonduri in acest sens.
Prioritatea in acest moment este strangerea de fonduri pentru a termina prima faza a proiectului. Aceasta consta in restaurarea tamplariei, a trei sobe traditionale, tencuielii, podelei si in finisaje. Suma necesara pentru prima faza este de 15.000 de euro, dar bugetul pentru crerea Academiei, incluzand mobila, un pian, facilitati si constructia unei sali de concert depasesc suma aceasta, asa ca fiecare donatie este necesara si mult apreciata.
Bugetul necesar lansarii Academiei Muzicale Internationale George Enescu este de 55.000 de euro. Campania se desfasoara pe platforma Indiegogo si poate fi accesata la link-ul: igg.me/at/enescu
Proiectul Salvati Casa Enescu este un parteneriat intre fundatia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitectilor din Romania – prin filialele Bucuresti si Nord-Est – si se bucura de sprijinul multor parteneri locali, voluntari, artisti si personalitati publice. Proiectul a pornit la initiativa pianistei Raluca Stirbat, Presedintele Societatii Internationale George Enescu din Viena, careia i s-a alaturat si violonistul Alexandru Tomescu, ca ambasadori ai acestei cauze. (A.D.).